مرضيه سنوئي محصل پيش از اينکه شرکت خود را تاسيس کند، سالها تجربه کار در کارخانههاي مختلف را داشته است، اما نارضايتي از محيطهاي کاري و علاقه به گياهان دارويي سبب ميشود شغل ثابت خود را رها کند و شرکت دانشبنيان اکسير گل سرخ را در استان خراسان رضوي تاسيس کند؛ شرکتي که براي هر بخشي ساز و کار مکتوب دارد و خيلي دقيق، بابرنامه و قانونمند پلهپله به پيش ميرود.
¡ شرکت اکسير گل سرخ از چه سالي تاسيس شد و در چه حوزههايي فعاليت ميکند؟
ما اين شرکت را در سال 84 با هدف کمک به سلامت مردم تاسيس کرديم. در اين شرکت فرآوردههاي گياهي دارويي و کاملا طبيعي ساخته ميشود که هم در مواد دارويي و هم در مواد آرايشي - بهداشتي از آنها استفاده ميکنند. محصولات ما ميتواند جايگزين خوبي براي مواد شيميايي باشد که روي سلامت مردم اثر سوء دارد. اين محصولات کاملا طبيعي و استخراج شده از گياهان دارويي هستند. ما اسانسها و عصارههايي توليد ميکنيم که بهعنوان طعمدهنده مواد غذايي استفاده ميشود مثلا در لبنيات. بعضي عصارههاي خوراکيمان هم براي مواد غذاي پروتئيني مثل سوسيس، کالباس، همبرگر و انواع سسها کاربرد دارد. همچنين عصارههايي را براي مواد آرايشي مثل صابون، کرم و شامپو مورد استفاده قرار ميدهيم. از عصارههاي دارويي توليد شرکت اکسير گل سرخ نيز براي ساخت داروهاي گياهي استفاده ميشود.
¡ چطور شد که به فکر تاسيس شرکت افتاديد؟
من پيش از اين تجربه کار در چندين کارخانه را داشتم و آنجا متوجه اين مطلب شدم که نگاه برخي مديران عامل و مديران بخشهاي مختلف کارخانه نسبت به خانمها نگاه خوبي نيست. به اين فکر افتادم که خودم شرکتي را تاسيس کنم و بتوانم از تعدادي از خانمها حمايت و برايشان ايجاد شغل کنم. از آنجا که شيمي خواندهام و بسيار علاقهمند به گياهان دارويي بودم، شرکت اکسير گل سرخ را تاسيس کردم.
¡ سرمايه اوليه را چطور تامين کرديد؟
در ابتداي کار سرمايه خاصي نداشتيم و از کمکها و حمايتهاي پارک بهرهمند شديم. براساس طرح فناورانهاي که داشتيم، در مرکز رشد پذيرفته شديم و آنها هم بهصورت پلکاني، سي ميليون تومان در اختيار ما گذاشتند و دستگاه ساختيم. کمکم توانستيم از محل فروشمان درآمد کسب کنيم و با اعتباري که به دست آورده بوديم، وام گرفتيم. پس از چهار سال که طرح تجاري شد، ديگر محيط کوچک پارک جوابگوي نيازهايمان نبود. به همين دليل در شهرک صنعتي توس محلي را خريداري کرديم و مستقر شديم.
¡ چطور توانستيد بازار فروش پيدا کنيد؟ مزيتهاي رقابتي شما چه بود؟
بزرگترين مشکل هر شرکتي فروش است و شرکتي ميتواند در بازار به حيات خود ادامه دهد که هم کيفيت بالايي داشته باشد و هم محصولش را با قيمت رقابتي عرضه کند. تلاش و جديت هم که چاشني کار شود، شرکت ميتواند به موفقيت برسد. ما هم توانستيم با قيمت رقابتي و کيفيت بالا بخشي از بازار را بهدست آوريم.
¡ شما در اين شرکت دانشبنيان چه مشکلاتي داريد که شرکت توليدي معمولي با آنها مواجه نيست؟
يک شرکت دانشبنيان براي همه ابزار توليد و فروش خود برنامه دارد. از آن مهمتر طرح توسعه است؛ چيزي که در شرکتهاي دانشبنيان روي آن بسيار تاکيد دارند. اين دست شرکتها تلاش دارند هر سال محصولي فناورانه توليد و به بازار عرضه کنند که حرفي نو داشته باشد، اما شرکتهايي که رويکرد دانشبنيان ندارند، توليد خود را بهصورت سنتي انجام ميدهند که در حال حاضر موردپسند جامعه نيست.
¡ شما پيش از اين شغل ثابت در کارخانه داشتيد و براي تاسيس شرکت خود شغلتان را رها کرديد. نگران نبوديد با به نتيجه نرسيدن کار شرکت متضرر شويد؟
طبيعتا در ابتداي کار خلاءها و مشکلاتي وجود داشت، اما زماني که عشق و علاقه به کار وجود داشته باشد و تجربه و اعتماد به نفس کافي هم ضميمه شود، در هر کاري ميشود بهخوبي پيش رفت و من هم خوشبختانه از اين فاکتورها بيبهره نبودم.
¡ پيش از اين گفتيد که در برخي کارخانهها رفتارهاي مناسبي از سوي مديران نميديديد. آيا از وقتي مديرعاملي شرکت اکسير گل سرخ را بر عهده داريد، رفتار تبعيضآميزي مشاهده کردهايد؟
اولين نيروهاي شرکت، دخترهاي خودم بودند و نيروهاي بعدي که به جمع ما اضافه شدند هم حکم بچههاي خودم را داشتند. خوشبختانه چون سنم بالاست و حکم مادر بسياري از بچهها را دارم، همه به من احترام ميگذارند. بنابراين در اين مدت مشکلي نداشتم.
¡ چه ساز و کاري براي جذب نيرو داريد؟ مشکل مهاجرت نيروي انساني هم داشتهايد؟ اينکه به شرکتهاي بزرگتر بروند يا به خارج از کشور مهاجرت کنند؟
ما براي هر قسمتي ساز و کار مکتوب داريم و براي انتخاب نيرو هم. افراد متقاضي مورد سنجش قرار ميگيرند و با آنها مصاحبه ميشود. پس از آن يک ماه هم به شکل آزمايشي مشغول ميشوند. خوشبختانه بهندرت پيش آمده که کسي پس از طي کردن دوره يک ماهه مناسب شناخته نشود. در اصل آنهايي ماندگار ميشوند که ميتوانند خودشان را با محيط اين شرکت وفق دهند. ما به صورت مرتب با نيروها گفتمان داريم و رفتاري که با آنها ميشود و امکانات مالي که در اختيارشان قرار ميگيرد، زمينهاي را فراهم کرده که کمتر کسي به خاطر نارضايتي مجموعه را ترک کند.
¡ در حال حاضر چه مشکلاتي داريد و ميخواهيد در چه زمينههايي به شما توجه بيشتر شود؟
در حال حاضر مشکل خاصي حس نميکنم. در هر حال حمايت از شرکتهاي دانشبنيان اتفاق خوبي است؛ حالا چه اين کمک مادي باشد و چه معنوي. خوشبختانه به ما هم از اين بابت کمک شده است و در مقاطع مختلف مورد حمايت قرار گرفتهايم. حدود يک ماه قبل از طرف استانداري از من درخواست کردند که در شوراي اداريشان شرکت کنم و صحبتي داشته باشم بهعنوان شرکتي که توانسته اقتصاد مقاومتي را عملي کند. اين حضور من در مقابل مسئولان استان و مورد تشويق قرار گرفتن، باعث مطرح شدن برند من ميشود. آن زمان هم که در پارک علم و فناوري مستقر بوديم، مسئولان براي بازديد از شرکت ما ميآمدند و همين حمايتها موجب شده که ما بتوانيم رشد کافي داشته باشيم. يکي از دلايل توجه هميشگي مسئولان به اين شرکت پايبندي به قوانين و کيفيت بالاي محصولات است؛ ما هميشه در زمينه پرداخت ماليات، بيمه کردن کارکنان، اخذ مجوزهاي لازم براي توليد محصول و... توجه لازم را داشتهايم. از طرفي صادقانه زحمت کشيدهايم و اگر بنابر طرح توجيهي که ارائه داديم، وامي دريافت کردهايم، وام را در همان راه خرج کردهايم و به فکر جمع کردن سود بيشتر براي خود نبودهايم.
¡ دوري از پايتخت براي شما چه مشکلاتي را بهوجود آورده است؟
ما براي ساخت هر محصولي بايد از سازمان غذا و دارو مجوز بگيريم و اين پروسه براي ما که در تهران مستقر نبوديم، خيلي سخت و نفسگير و هزينهبر بوده است. از آنجا که به دليل قرار گرفتن کارخانه در شهرستان ما را کمتر ميشناختند، گرفتن هر پروانه چيزي در حدود يک سال طول کشيده، در حالي که شرکتهاي مستقر در پايتخت بسيار راحتتر و سريعتر مجوزهاي لازم را دريافت ميکنند.
منبع:مجله سرامد
ارسال به دوستان